Povećaj font

Smanji font

Promijeni kontrast

Sivi tonovi

Promijeni font

Uvodni seminar „Mindfulness - kako se nositi sa životnim izazovima“

Seminar će se održati u konferencijskoj dvorani Malog Tehnopolisa Samobor, u Ulici Vladka Mačeka 7.

Organizator je dr.sc. Branka Novosel, MindBodyLab Mindfulness

 

O seminaru:

Ako se niste detaljnije informirali o mindfulnessu, ili vam netko nije prepričao svoje iskustvo vježbanja mindfulnessa, vjerojatno će vas „mindfulness meditacija“ asocirati na još jednu selfhelp temu, new age tehniku, ili pak budizam, istočnjačke filozofije, sjedenje prekriženih nogu, mantranje, nešto kao „ne mislim ništa“ ili eventualno „mislim pozitivno, zamišljam svoju budućnost, pa će se sve to i ostvariti“.

Najvažnije ćemo riješiti odmah na početku – mindfulness nije ništa od navedenog, nego znanstveno potvrđeni trening svjesne pažnje, odnosno neki vid mentalne higijene i preventive, koji počiva na više desetljeća istraživanja i dokaza.

Postoje stotine definicija mindfulnessa, a ja ću spomenuti onu koju psiholozi i neuroznanstvenici uglavnom prihvaćaju kao mjerodavnu. Bishop, Lau et al. (2004) u svojem seminalnom istraživanju pod naslovom „Mindfulness: A Proposed Operational Definition“, smatraju da su sastavnice mindfulnessa: 

1. Upravljanje pažnjom, tako da je svjesno usmjerimo na trenutno iskustvo, te na taj način primjećujemo što se događa u nama i oko nas.

2. Vlastitom iskustvu pristupamo s otvorenošću, radoznalošću i prihvaćanjem stvarnosti, umjesto da od nje bježimo ili ju negiramo.

Jednostavnim rječnikom, umjesto da živimo u prošlosti ili budućnosti, fokusiramo se na sadašnji trenutak, jer je to jedini moment u kojem možemo nešto promijeniti. K tome, prihvaćamo da se nešto dogodilo, ne bježimo od stvarnosti. Tek tada možemo odabrati svoju reakciju na neki događaj iz naše okoline.

Mindfulness ljude poučava kako da budu usredotočeni na sadašnji trenutak – psihički, fizički i emocionalno. Pri tome koristimo aktivnosti kao što su tehnike vježbanja svjesne pažnje, različite tipove disanja i vizualizacije.

Što time dobivamo, odnosno zašto bismo to radili? Istraživanja su potvrdila da vježbanje mindfulnessa:

  • doprinosi općem mentalnom zdravlju jer povećava optimizam i smanjuje stres
  • povećava sposobnost fokusiranja i koncentracije, a time i našu učinkovitost
  • ubrzava proces usvajanja sadržaja, tj. učenje,  jer povećava kapacitet radne memorije
  • potiče razvoj mozga u područjima koja su presudna za intelektualni i emocionalni život

Prijave na: renata@pcsamobor.hr i branka@mindbodylab.hr

O predavačici:

Dr. Sc. Branka Novosel iz Samobora, radi više od 30 godina u obrazovanju, kao učiteljica, trenerica, učiteljica, vlasnica i direktorica jezične škole Littera te glavna imateljica franšize u programu mentalne aritmetike ALOHA za Hrvatsku.

Pokrenula je program  MindBodyLab Mindfulnes, za različite dobne skupine, sve iz strasti koja će pomoći osnaživanju djece i odraslih i pomoći im da nauče alate za postizanje cjelokupnog dobrog stanja.

Nada se da će dodati malo pozitivnosti, dobrote i suosjećanja našem društvu i svijetu.

S pažnjom se počela baviti prije deset godina. Branka je studirala i završila treninge u različitim programima srednjoškolskog obrazovanja za djecu i odrasle. Promatrajući pozitivne učinke pažljivosti na vlastiti život, od tada je postala strastveni zagovornik pažljivosti kao učinkovitog sredstva za poboljšanje zdravlja i dobrobiti.