Povećaj font

Smanji font

Promijeni kontrast

Sivi tonovi

Promijeni font

”DOBRA ENERGIJA U SAMOBORU: Saznajte sve o solarnim elektranama!“

Grad Samobor će 31. svibnja biti domaćin turneje "Dobra energija", kampanje kojom Zelena energetska zadruga (ZEZ) potiče solarnu energiju u vlasništvu građana i poduzetnika. Ova turneja pruža svim zainteresiranim građanima i poduzetnicima grada Samobora besplatnu priliku da se informiraju o solarnoj energiji za kućanstva.

Turneja Dobra energija u Samoboru, 31. svibnja obuhvaća dva događanja:

  1. Sunčani dnevni boravak - od 10 sati, Trg kralja Tomislava

Na ovom informativnom mjestu, uz šalicu solarnog kave, građani će moći vidjeti sve komponente male solarne elektrane, upoznati se s digitalnim tečajem "Solarna pismenost" te napraviti okvirni izračun investicije u vlastitu solarnu elektranu.

  1. Predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?” - od 18 sati, Mali Tehnopolis Samobor (ulica Vladka Mačeka 7, konferencijska dvorana)

Na ovom informativnom predavanju građani i poduzetnici će imati priliku čuti detaljne informacije o realizaciji i korištenju solarnih elektrana, od troškova i uvjeta koje je potrebno zadovoljiti, do obračuna i učinkovitog korištenja solarne energije u kućanstvu i/ili poduzeću.

Samobor je jedan od prvih od jedanaest gradova koje će ZEZ posjetiti u sklopu turneje "Dobra energija" do kraja rujna, s ciljem podrške u većem korištenju solarnih elektrana koje imaju izuzetan potencijal u Hrvatskoj.

Vjerujem da je solarna energija budućnost koju trebamo aktivno podržati i promicati", ističe zamjenik gradonačelnice Petar Burić. Solarna energija nije samo održivo i ekološki prihvatljivo rješenje, već donosi i brojne financijske koristi za kućanstva i gospodarstvo općenito. Kroz ovu kampanju, želimo educirati građane i poduzetnike o prednostima solarnih elektrana te im pomoći da donesu informirane odluke o ulaganju u vlastitu solarnu elektranu. Grad Samobor uvijek podržava inicijative koje promiču održivu energiju i očuvanje okoliša. Stoga smo ponosni što smo odabrani kao grad domaćin turneje "Dobra energija". Pozivamo vas da se pridružite ovom događaju i zajedno gradimo zeleniju i energetski neovisniju budućnost.

U sklopu turneje, ZEZ će osim događanja za građane organizirati i aktivnosti za jačanje kapaciteta djelatnika gradske uprave u razvoju projekata solarnih elektrana. Poseban naglasak bit će stavljen na solarnu energiju u vlasništvu i/ili suvlasništvu građana, te planiranju mjera podrške za ulaganje u solarne elektrane za obiteljske kuće ili razvoj projekata solarnih elektrana na javnim zgradama.

Ovo je treće izdanje turneje "Dobra energija" kojom je ZEZ od 2020. godine posjetio više od 20 gradova diljem Hrvatske. Nakon Samobora, turneju će posjetiti gradovi Sisak, Biograd na Moru, Drniš, Rijeka, Labin, Medulin, Pleternica, Umag, Dubrovnik i Zagreb.

Sudjelovanje na informativnom predavanju je  besplatno a sudionici se prijavljuju putem online prijave  https://forms.gle/P2jvtPre8SBLVQzF7  ili na email renata@pcsamobor.hr

Prijave se primaju do popunjenosti kapaciteta, a najkasnije do utorka, 30. svibnja 2023. godine.

Dodatne informacije i prijave: renata@pcsamobor.hr , tel. 01/3336 830