Povećaj font

Smanji font

Promijeni kontrast

Sivi tonovi

Promijeni font

Uspješno održan Tehnološki Forum o Umjetnoj inteligenciji u Malom Tehnopolisu Samobor

Umjetna inteligencija u praksi - Tehnološki Forum u Malom Tehnopolisu Samobor rasvijetlio je budućnost poslovanja i života s umjetnom inteligencijom!

U Malom Tehnopolisu Samobor je u srijedu, 25. listopada uspješno održan Tehnološki Forum o Umjetnoj inteligenciji, organiziran u partnerstvu između Poduzetničkog centra Samobor i Udruženja obrtnika Samobor. Ovaj značajan događaj okupio je oko 30 sudionika iz različitih sektora i industrija, pružajući im priliku za raspravu i razmjenu ideja o umjetnoj inteligenciji.

Tijekom otvaranja, direktor Poduzetničkog centra, Stjepan Razum istaknuo je važnost primjene umjetne inteligencije u obrazovanju i poslovanju, dok je predsjednik Udruženja obrtnika Samobor, Marijan Karlović naglasio, da je umjetna inteligencija postala neizostavan dio svakodnevnog života i poslovanja. FORUM je okupio vrhunske govornike i predstavlja korak prema promicanju inovacija i razmjene znanja o umjetnoj inteligenciji u Samoboru i šire.

Drugi dio Foruma je obuhvatio tri ključne prezentacije na temu umjetne inteligencije. Prof. dr. sc. Mirjana Pejić Bach je govorila o primjeni umjetne inteligencije u poslovanju u Hrvatskoj. Istaknula je, da su inicijative uspješnih pojedinaca i tvrtki, ključne za ovakav napredak te da se primjena umjetne inteligencije više usmjerava prema srednjim i velikim poduzećima. Također, dala je savjete malim tvrtkama o korištenju alata umjetne inteligencije kako bi ostvarile konkurentske prednosti.

Juraj Malenica iz Mindsmithsa predstavio je uspješne projekte njihovog IT start-apa. Naglasio je tri ključna faktora za provođenje uspješnih projekata - ekspertizu, personalizaciju i proaktivnost. Prikazao je primjere primjene umjetne inteligencije u obrazovanju, kao što je pametni kampus i rješenja u području zdravstva, poput asistenta za praćenje zdravstvenog stanja pacijenata.

Adrian Alajković iz Konzuma, Fortenova Group DataLaba, predstavio je primjenu umjetne inteligencije u Fortenova Grupi, posebno u optimizaciji narudžbi i predviđanju potražnje. Razgovarao je o složenosti projekata, od uporabe statističkih podataka do strojnog učenja te istaknuo potrebu za angažmanom stručnjaka i strpljenjem kako bi se postigla učinkovitost u primjeni umjetne inteligencije.

Ovaj drugi dio Foruma donio je bogate uvide u primjenu umjetne inteligencije u različitim sektorima i naglasio važnost stručnosti i strateškog pristupa u ovim projektima.

U posljednjem dijelu FORUMA je održan produktivan panel koji koji je okupio relevantne stručnjake i tvrtke, uključujući Mladena Fernežira iz Velebit AI, Martinu Silov iz Cro AI Udruge, Dženana Loju iz TIS grupe i Krešimira Musu iz CROZ-a. Panelisti su raspravljali o različitim aspektima umjetne inteligencije (AI) u svojim poslovanjima.

Iz rasprave na Panelu možemo izvući sljedeće zaključke:

  • Istaknuta je važnost primjene umjetne inteligencije u malim tvrtkama, premda za to trebaju značajna ulaganja.
  • Umjetna inteligencija, unatoč napretku, neće zamijeniti čovjeka, a važno je naglasiti razvoj talenata i obrazovanja u sektoru umjetne inteligencije.
  • Inicijative za educiranje i podršku zajednici stručnjaka, istraživača i studenata kroz događanja i meetup-ove doprinose širenju znanja o umjetnoj inteligenciji.
  • Primjena umjetne inteligencije ima za cilj optimizaciju poslovnih procesa i poboljšanje kvalitete usluga, što postaje ključno za konkurenciju na tržištu.
  • Tvrtke aktivno potiču internu edukaciju zaposlenika o najnovijim tehnologijama umjetne inteligencije kako bi održale svoje kompetencije u brzo rastućem sektoru AI.

Sve navedene zaključke i perspektive predstavljaju važne korake prema daljnjem razvoju umjetne inteligencije u Hrvatskoj i regiji.

Općenito, FORUM se fokusirao na različite aspekte razvoja i primjene umjetne inteligencije u Hrvatskoj te načine suradnje s industrijom, edukaciju i etičke smjernice.

Moderator FORUMA bio je Trpimir Vraneković, koji uspješno i profesionalno usmjeravao raspravu i vodio  događanje.