Povećaj font

Smanji font

Promijeni kontrast

Sivi tonovi

Promijeni font

INTERVJUI S KORISNICIMA MTS-a

Pine Studio d.o.o. - razvoj i proizvodnja video igara

Razgovaramo s Vladimirom Koščicom, direktorom tvrtke Pine Studio.

Fakultetski kolege Vladimir Koščica, Tomislav Podhraški, Vjekoslav Krajačić i Boris Barbir tokom studentskih dana iz hobija su počeli s izradom video igara za web preglednike. Njihove video igre, iako jednostavne, bile su izuzetno intuitivne i kvalitetom nadprosječne što su vrlo brzo zamijetile veće inozemne tvrtke, te im počele nuditi poslove izrade video igara prema narudžbi.

Zamolili smo direktora, Vladimira Koščicu da nam kaže kako je nastao Pine studio.

Kako se broj projekata povećavao pokazala se i potreba za otvaranjem poduzeća. Tako je početkom 2014. godine osnovan Pine studio d.o.o. čija je osnovna djelatnost upravo razvoj i proizvodnja računalnih video igara. Tokom prve dvije godine poslovanja radili smo na više od 30 projekata, te značajno unaprijedili kvalitetu i svoje mogućnosti.

Kada je nastala prva komercijalna video igra?

2016. godine po prvi puta izdali smo igre u kojima imamo i udjele od prodanih primjeraka. Naši  serijali igara „Faraway“ i „Birdcage“ koje smo objavili u suradnji sa stranim izdavačima, ostvarili su značajne rezultate na popularnim platformama poput Google play-a i Apple App Store-a.

Ostvarili ste sufinanciranje iz EU. O čemu je riječ?

Preko 35 milijuna ljudi diljem svijeta igralo je naše igre. 2020. godine Pine studio dobio je sredstva od strane Creative Europe MEDIA fonda u iznosu od 150.000 € za provedbu projekta „Starless“. To je prvi samostalni projekt poduzeća u kojem neće biti potrebe za sufinanciranjem od strane izdavača, već će naslov objaviti u potpunosti samostalno.

Koje tehnologije koristite i koliko imate zaposlenih?

Poduzeće koristi moderne nove tehnologije poput potpomognute i virtualne stvarnosti koje implementiraju u svoje proizvode. Trenutno broje 13 zaposlenika i planiraju zaposliti još dvoje.

Kako ocjenjujete politiku Grada Samobora u smislu inkubiranja poduzetnika?

Grad Samobor je osnivanjem Malog tehnopolisa Samobor i posebnim mjerama poticanja poduzetnika u fazi razvoja i rasta izuzetno pozitivno djelovao na poduzetništvo jer zainteresiranim poduzetnicima omogućava bezbolan i jednostavan ulazak u moderan i tehnološki napredan inkubator, dodaje Vladimir.