Povećaj font

Smanji font

Promijeni kontrast

Sivi tonovi

Promijeni font

Izazovi urbane mobilizacije: ODRŽAN 2 TEHNOLOŠKI FORUM GRADA SAMOBORA

U Samoboru je u organizaciji Poduzetničkog centra Samobor i Udruženja obrtnika Samobor, održan 2 TEHNOLOŠKI FORUM Samobor.

Dana 4. studenog 2022. Poduzetnički centar Samobor i Udruženje obrtnika Samobor organizirali su u Malom Tehnopolisu Samobor TEHNOLOŠKI FORUM s temom „Urbana mobilizacija – transformacija prometne infrastrukture“. Forum je okupio 30 sudionika koji predstavljaju lokalnu i regionalnu vlast, akademski sektor, neprofitne organizacije, ugledne poduzetnike i interesnih skupina lokalne lidere koji su ispitivali izazove i rješenja koja su im dostupna.

Forum je imao za cilj razmijeniti mišljenja i iskustvo kako učinkovito iskoristiti moderne tehnologije u izgradnji pametnih gradova te obnovljive izvore energije u domeni pametnog transporta i urbane mobilnosti.

Događaj je bio podijeljen u tri dijela. U uvodnom dijelu skupu su se obratili Željko Radovanić, ispred Poduzetničkog centra Samobora i Grada Samobora, Miran Šoić, predsjednik Gradskog Vijeća Grada Samobora, Marijan Karlović, predsjednik Udruženja obrtnika Samobor te Ivan Bašić ispred Zagrebačke županije i Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije. U uvodnom dijelu Foruma istaknuta je potreba prilagodbe malih gradova novim tehnologijama koje doprinose razvoju gospodarstva i zaštiti okoliša.

Drugi dio FORUMA pokrio je tri ključne teme urbane mobilizacije. Državni tajnik Šime Erlić, iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije detaljno je prezentirao sustave potpora iz EU fondova za zelenu -mobilnost te prioritetne niše industrijske tranzicije za Sjevernu Hrvatsku.

Ivana Čuljak iz Invento Capital Partners, Optimizacija d.o.o. objasnila je mogućnosti financiranja ulaganja u inovativnu mobilnost. Dr.sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske obrazložio je važnost centraliziranih sustava na bazi obnovljivih izvora energije u svrhu energetske transformacije.

U Forumu se razvila živa i korisna diskusija na temu e-mobilnosti s panelistima: g. Markom Brkljačićem iz tvrtke Rimac Automobili te Goranom Dautovićem iz sestrinske tvrtke P3 Mobility, Tinom Korenom iz Hrvatske nacionalne udruge za e-mobilnost Strujni Krug, predstavnikom akademske zajednice izv. prof. dr.sc. Tomislavom Capuderom iz Fakulteta elektronike i računarstva te Slavenom Vrhovski, direktorom tvrtke Wawa.

 

Publika je sa zanimanjem pratila inovativna rješenja istraživačke tvrtke Rimac automobili te sestrinske tvrtke P3, rješenja urbane e-mobilnosti tvrtke Wawa, ulogu akademske zajednice kao nositelja promjena u urbanoj mobilnost te novosti iz svijeta električne mobilnosti, posebno vezano uz električne punionice i vozila na vodik.

Forum je zaključen sa stavom da je potrebno udruživanje nositelja tehnoloških inovacija, gradske uprave i privatnog sektora kako bi se svi učinkovito suočili s izazovima urbane mobilnosti u cilju i doprinosu zaštite okoliša.

 

Sudionici su, s predstavnicima Grada Samobora, zaključili da je organizacija Foruma na temu urbane mobilnosti pokrila tek manji dio problematike ali je omogućila pravovremenu pripremu lokalnih projekata za apliciranje na najavljene natječaje vezane uz urbanu mobilnost u sljedećoj godini.

Moderatorica FORUMA bila je Sabina Cvitković iz tvrtke Kohlmann d.o.o.  koja je uspješno i profesionalno usmjeravala raspravu i vodila događanje.